Follow on Bloglovin

dimecres, 2 d’abril del 2014

Curso de pintura textil II: Pinceles, paletas....


Ja torno a ser aquí amb el curs. Sembla que va agradar i com que no tan sols de pintura viu l'home, per fer una bona feina ens calen altres materials igual d'importants que la pintura.

Com segurament us vàreu adonar a la primera lliçó d'aquest curs, no pretenc fer una descripció tècnica dels materials ni de la pràctica. La meva intenció es explicar-vos la meva experiència d'una manera planera i pràctica. Jo no em dedico això, no és la meva feina, però fa molt de temps que pinto i al llarg dels anys he anat aprenent i descobrint coses. Això és el que vull compartir amb tots.


Ya vuelvo a estar aquí con el curso. Parece que gustó y como no sólo de pintura vive el hombre, para hacer un buen trabajo necesitamos otros materiales igual de importantes que la pintura. 
Como seguramente notasteis en la primera lección de este curso, no pretendo hacer una descripción técnica de los materiales ni de la práctica. Mi intención es explicaros mi experiencia de una manera sencilla y práctica. Yo no me dedico esto, no es mi trabajo, pero hace mucho tiempo que pinto y a lo largo de los años he ido aprendiendo y descubriendo cosas. Esto es lo que quiero compartir con todos.


Curso pintura textil

Deixarem el pinzells pel final i comencem. Quan ens posem a pintar hem de tenir sempre a punt:
 1. Un got amb aigua per anar esbandint els pinzell i també un drap vell o paper de cuina per eixugar-los (això surt a la foto)
 2. Una paleta per posar la pintura i poder fer les barreges de color. Algunes pintures con les de Pèbéo ens permeten agafar la pintura directament del tap, però n'hi ha d'altres que les haurem d'abocar a la paleta. Aquest model que veieu es molt còmode per que és fàcil de netejar i barata (1€ al magatzems xinesos). Penseu que d'aquesta pintura sempre n'hem de posar molt poca quantitat.
 3. Una xeringa (sense agulla!). Ens serà molt útil per aclarir la pintura quan estigui molt espessa. Tant dins el pot, com la que posem a la paleta. La pintura ha de tenir una consistència lleugera però no massa líquida (s'escorreria per la roba). Si esta molt espessa ens costarà molt de pintar, no penetrarà a la roba i quan la rentem descolorirà.


Vamos a dejar los pinceles para el final y empezamos. Cuando nos ponemos a pintar hemos de tener siempre a punto:
 1. Un vaso con agua para enjuagar los pinceles y un trapo viejo o papel de cocina para secarlos ( eso no lo he puesto en la foto.
 2. Una paleta para poner la pintura y poder hacer las mezclas de colores. Algunas pinturas, como las Pèbéo, nos permiten coger la pintura directamente del tapón, pero otras no, y las pondremos en la paleta. Este modelo que veis en la foto es muy cómodo y barato (1€ en los almacenes chinos). Pensad que de esta pintura siempre hay que poner muy poca cantidad
 3.  Una jeringuilla (¡sin aguja!). Nos será muy útil para aclarar la pintura cuando esté demasiado espesa. La pintura ha de tener una consistencia ligera pero no demasiado líquida (si no se nos carrera en la tela). Si está demasiado espesa nos costará mucho pintar, no penetrará en la ropa y se desteñirá al lavarla.

Curso pintura textil

Un altre element important es el paper de calcar (el de tota la vida). Si sou un desastre dibuixant (com jo), sempre tenim la opció de calcar qualsevol dibuix que ens agradi. A la xarxa tenim infinites possibilitats i els podrem adaptar a la mida del que vulguem pintar.

En aquest cas necessitarem un paper de calcar. El millor es el paper groc (1), tant sobre colors foscos, com sobre blancs marca molt be, és molt net i fàcil de tapar amb la pintura, encara que s'utilitzin colors clars. Sobre alguns colors (Taronges, verdes, etc) el groc no marca i haurem d'utilitzar paper de calcar d'altres colors, jo prefereixo el blau o el verd (2) però n'hi de molts colors ( vermell, negre,...).

Aquests papers es poden trobar a moltes papereries i també a les botigues de belles arts i les de patchwork (el groc s'utilitza a moltes tècniques de patchwork) i te un preu de 0'30 o 0'40€ el full (DIN-A4). També es pot trobar de mida DIN-A3 per treball més grans.


Otro elemento importante es el papel de calco (el de toda la vida). Si sois un desastre dibujando (como yo), siempre tenemos la opción de calcar cualquier dibujo que nos guste. En la red tenemos infinitas posibilidades y podremos adaptarlas a la medida de lo que queramos pintar. 

En este caso necesitaremos un papel de calcar. El mejor es el papel amarillo (1), tanto sobre colores oscuros, como sobre blancos marca muy bien, es muy limpio y fácil de tapar con la pintura, aunque se utilicen colores claros. Sobre algunos colores (Naranjas, verdes, etc) el amarillo no marca y tendremos que utilizar papel de calcar de otros colores, yo prefiero el azul o el verde (2) pero hay muchos colores (rojo, negro,. ..). 

Estos papeles se pueden encontrar en muchas papelerías y también en las tiendas de bellas artes y las de patchwork (el amarillo se utiliza en muchas técnicas de patchwork) y tiene un precio de 0,30 o 0,40 € la hoja (DIN-A4) . También se puede encontrar de tamaño DIN-A3 para trabajo más grandes.


Curso pintura textil

I per fi arribem als pinzells. Fer una petita inversió en un pinzells bons us faran la feina molt més fàcil i proporcionaran un acabat de qualitat. Si comprem uns pinzells dolents o poc adequats per aquest tipus de pintura, ens costarà un munt pintar, no quedarà be i haurem de tornar a comprar uns altres i sortirà més car. El preu de cada pinzell pot estar entre 3-5€, depenent de la mida.

Crec que el millor que es pot fer es anar a una bona botiga de belles arts i deixar-nos aconsellar pels professionals. Un cop dit això, jo us explico els que crec que hem de comprar.

Els pinzells per pintar sobre roba han de ser de pel curt i una mica dur. Si son massa tous no ens serviran.  A mi m'agraden especialment els anomenats "llengua de gat", (els grisos platejat que veieu a la foto). Tenen una forma arrodonida i més estrets a la punta i això ens permet delimitar millor les àrees a pintar. Els plans o bisellats  (vermell i marró de la foto) no els utilitzo gairebé mai, però els he posat per que veieu diferents tipus.

Pel que fa a la mida necessitem un 10 (per àrees grans) i  amb un 4 i un 2 en tindreu prou per àrees més petites. Finalment un 00 per les línees fines o per repassar contorns.


Y por fin llegamos a los pinceles . Hacer una pequeña inversión en un pinceles buenos os harán el trabajo mucho más fácil y proporcionarán un acabado de calidad . Si compramos unos pinceles malos o poco adecuados para este tipo de pintura, nos costará un montón pintar, no quedará bien y tendremos que volver a comprar otros y saldrá más caro . El precio de cada pincel puede estar entre 3-5 € , dependiendo del tamaño.

Creo que lo mejor que se puede hacer es ir a una buena tienda de bellas artes y dejarnos aconsejar por los profesionales. Una vez dicho esto, yo os explico los que creo que tenemos que comprar .

Los pinceles para pintar sobre tela deben ser de pelo corto y un poco duro . Si son demasiado blandos no nos servirán . A mí me gustan especialmente los llamados " lengua de gato ", ( los grises plateado que veis en la foto ). Tienen una forma redondeada y más estrechos en la punta y eso nos permite delimitar mejor las áreas a pintar . Los planos o biselados (rojo y marrón de la foto) no los utilizo casi nunca, pero los he puesto para que veáis diferentes tipos .

En cuanto a la medida necesitamos un 10 (para áreas grandes) y con un 4 y un 2 será suficiente para áreas más pequeñas. Finalmente un 00 para líneas finas o para repasar contornos.Pinceles estarcitr

Un altre forma de pintar sobre roba es la tècnica de l'estergit. A més dels pinzells necessitarem una plantilla (però això serà un altre lliçó). Els pinzells per estargit són rodons de pel sintètic i molt dur. N'hi de diferents mides, però amb un petit i un mitjà en tindrem prou. També podem utilitzar pinzells d'escuma com els que veieu a la foto.


Otro forma de pintar sobre tela es la técnica del estarcido. Además de los pinceles necesitaremos una plantilla (pero eso será otro lección). Los pinceles para estarcido son redondos de pelo sintético y muy duro. Hay de diferentes tamaños, pero con uno pequeño y uno mediano tendremos suficiente. También podemos utilizar pinceles de espuma como los que veis en la foto.I això es tot per avui, la propera setmana més (i espero que millor) sobre la pintura textil. Us espero a tots dicremes amb ganes de saber més.

Y esto es todo por hoy, la semana pròxima más (y espero que mejor) sobre pintura textil. Os espero a todo el miercoles con ganas de saber más.Mas clases:2 comentaris :

 1. Que bó has ficat el got d'aigua maco i no es que fas servir. Molt xula la explicació pero jo no t'he vist mai pintar amb els pinzells gruixuts,

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquestes coses no s'expliquen!!!, I a més, tant fa un got de iogurt o un d'una espelma.
   Si per pinzells gruixuts vols dir els d'estargir, es cert que no utilitzo massa aquesta técnica.

   Elimina

Me encanta leer vuestros comentarios.

Blogging tips